فرایند تولید محتوا توی استانداردترین حالت‌ش به این شکله که شما توی یه شرکتی استخدام می‌شید و با محصولات و سرویس‌های اون شرکت آشنا می‌‌شید و در نهایت برای این محصولات براساس یک پلن مارکتینگ، محتوا تولید می‌کنید. این کلی‌ترین تعریفی هستش که از یک تولید کننده محتوای متنی به عنوان یک شغل میشه گفت.

اما این تمام ماجرا نیست. شرکت‌های ایرانی به صورت کلی ایده‌ای از اینکه تولید محتوا خودش دسته‌بندی‌های متفاوتی داره ندارن و مقصر هم نیستند، چون حوزه‌های مختلف چندان معرفی نشده و بیشتر محتوا جنبه مارکتینگ داره.

مثلا مطمئنم هنوز کمتر کسی هست که بدونه Content Specialist و Copywriter چه فرقی با همدیگه دارن.

در این دسته بندی یک حالت دیگه وجود داره که Technical Content Writer یا تولیدکننده محتوا فنی یا تخصصی نام داره. امروز می‌خوام راجع به کارهایی که این بنده خدا انجام می‌ده صحبت کنم.

نویسنده فنی یا Technical Writer

نویسنده محتوای تخصصی یا تکنیکال کانتنت رایتر کسی هستش که قبل از اینکه نویسنده باشه، در اون زمینه‌ای که قراره کار بکنه متخصص هستش. برای مثال اگه قراره شما محتوای سرویس‌ها و وبلاگ یک شرکت فعال در زمینه «آموزش برنامه نویسی» یا «ارائه دهنده زیرساخت ابری» یا «طراح تجربه و رابط کاربری» رو تولید کنید قدم اول اینه که شما باید با اصل موضوع آشنا باشید و بدونید که مثلا Object Oriented Programming یا برنامه نویسی شئ‌گرا، کوبرنتیز، User Testing و… چی هستند.

این شکل با حالت تولید محتوای وبسایت فروشگاهی کاملا فرق داره. در سناریو فروشگاه مثلا لوازم آرایشی و بهداشتی، شما ابتدای کار در هفته اول با محصولات شرکت‌ آشنا می‌شید و بعد برای هر کدوم از محصولات براساس نیاز روزمره تولید محتوا می‌کنید. مخاطبین شما در این حالت عموم جامعه هستند و کسی که قراره مثلا کرم ضد آفتاب از وبسایت شما خریداری کنه نیازی نداره که ترکیبات شیمیایی اون رو بدونه و شما هم اینو براش شرح بدید.

نویسنده محتوای تخصصی و تکنیکال

در نتیجه نویسنده محتوای تکنیکال و تخصصی یا Technical Content Writer قبل از اینکه وارد حوزه نویسندگی بشه باید به خوبی با اون حوزه آشنایی داشته باشه. من برای وبسایت آموزشی راکت، سرویس دهنده پچیم و خدمات ابری هم‌روش دارم کار می‌کنم و با توجه به اینکه سابقه برنامه‌نویسی دارم و مدرک کارشناسی‌م مهندسی نرم افزار هستش با این حوزه به خوبی آشنایی دارم.

یکی از چالش‌هایی که در مدیریت تیم نویسندگان هم چند باری پیش اومد این بود که مدیریت یکی از این وبسایت‌ها یکسری تولید کننده محتوا رو استخدام کرده بود که اصلا نمی‌دونستند مثلا Forward Proxy کارش چیه و مقالات و مطالبی هم در این زمینه تولید می‌کردند! دهن منی که قرار بود این مطالب رو بازبینی کنم سر این موضوع سرویس شد.

به شخصه من با این حوزه از تولید محتوا بیشتر حال می‌کنم و می‌تونم مفید‌تر باشم. اما خب همیشه این موضوع هم دست من نیست. یادمه اوایل کار تولید محتوا با یک وبسایتی کار می‌کردم به اسم خوگر که صندلی و مبلمان و میز کاری و… رو تولید می‌کرد و قرار شد من برای محصولات اونا تولید محتوا بکنم. یکی از کسل‌ کننده‌ترین کارهایی بود که تا به امروز انجام دادم و واقعا بیزارم از اون تجربه. صندلی با نشیمنگاه راحت مثلا کلمه کلیدی بود و من باید راجع به این قضیه می‌نوشتم :\.

حقوق و شرایط شغلی

تولید کنندگان محتوای تخصصی معمولا حقوق بیشتری دریافت می‌کنند یا باید بکنند (مملکت شیر تو شیر باید و نباید نداره و معلوم نیست همه چی چجوری پیش میره) و بیشتر محتوایی که تولید می‌کنند مربوط به وبلاگ، توضیحات محصولات و محتوای آموزشیه. همچنین ریپورتاژ‌های مربوط به محصولات و سرویس‌ها هم غیر مستقیم وظیفه این فرد هستش که البته ترکیبی با تیم بازاریابی محتوا پیش میره این موضوع.

وضعیت درآمدی یک محتوا نویس تخصصی در شرکت‌های بین‌المللی تقریبا متوسطه و میانگین حقوق دریافتی‌شون سالیانه ۷۰ هزار دلاره که نسبتا مطلوب به حساب می‌آد. –Indeed

منم جدیدا تصمیم گرفتم تا با تولید محتوای تخصصی به زبان انگلیسی، خودم رو برای بازار کار بین‌المللی آماده کنم و سر اینکه محتوا نویس تخصصی ماهیانه باید بیشتر از ۲۰ میلیون درآمد داشته باشه خودمو خسته نکنم. براساس تعداد کلمات هم متوجه شدم که میانگین دریافتی یک نویسنده محتوای تخصصی در وبسایت‌های فریلنسری به ازای هر هزار کلمه ۵۰ تا ۱۰۰ دلاره که براساس تجربیات و سابقه کاری و البته موضوع در نظر گرفته میشه. مبلغ خیلی خوبی برای دوستان فریلنسر به حساب می‌آد.

نمونه‌هایی از آگهی نویسنده محتوای تخصصی و تکنیکال رو می‌تونید توی صفحه geeksforgeeks careers مشاهده کنید.

هوش مصنوعی چه می‌گوید؟

از ChatGPT پرسیدم که تکنیکال کانتنت رایتر کیست و جواب کوتاه و سرراستی بهم داد:

“Technical Content Writer” یا نویسنده محتوای فنی، شخصی است که مسئول تولید محتوای متنی با موضوعات فنی یا تخصصی می‌باشد. این نوع نویسندگی شامل تهیه و تدوین دستورالعمل‌ها، راهنماهای کاربری، مقالات تخصصی، گزارش‌های فنی، و دیگر انواع محتوایی است که به دانش تخصصی در حوزه‌های فنی مانند مهندسی، فناوری اطلاعات، علوم پایه و پزشکی نیاز دارد.

نویسنده محتوای فنی باید توانایی فهم عمیق موضوعات فنی و همچنین مهارت در بیان مفاهیم پیچیده به زبانی ساده و قابل فهم برای خوانندگان را داشته باشد. هدف از این نوع نویسندگی، انتقال دانش فنی به شکلی است که برای مخاطبین غیرمتخصص نیز قابل درک باشد.

ChatGPT – Web Browser