در ادامه مباحث آموزش تولید محتوا، امروز قصد دارم راجع به ساده‌نویسی و اهمیت اون هم برای SEO و هم برای Readability صحبت کنم. ساده نویسی همون‌جور که از اسمش پیداست یعنی اینکه فرایند نوشتن و داستان‌ سرایی رو طوری پیش ببری که خواننده بتونه با یه بار خوندن با کلیت ماجرا آشنا بشه.

برای ساده‌نویسی یه سری نکته وجود داره که توی این آموزش تولید محتوا قصد دارم راجع به اون صحبت کنم. همچنین با مفهوم Readability یا خوانایی آشنا می‌شیم و راجع به اهمیت‌ش برای SEO می‌گیم.

نکته اول برای ساده‌نویسی: کوتاه‌نویسی رو تمرین کنید!

یکی از اساسی‌ترین روش‌ها برای اینکه میزان سادگی یک متن رو بالا ببرید اینه که جملات‌تون رو کوتاه، کوتاه بنویسید. اگه کتاب‌های همینگوی رو خونده باشید این موضوع رو خیلی خوب درک می‌کنید. همینگوی در بیشتر جملات‌ش سعی می‌کنه تا جایی که می‌تونه زود نقطه بذاره و جمله رو تموم بکنه. به همین دلیله که همینگوی رو استاد ساده‌نویسی می‌دونند.

سعی کنید توی هر پاراگراف از چندین جمله استفاده کنید. هر چقدر بریده بریده‌تر بنویسید، کاربر می‌تونه بهتر با کلیت داستان‌تون ارتباط برقرار کنه و اونو دنبال کنه.

البته اینو من خیلی خوب درک می‌کنم که زبان فارسی کمی نسبت به ساده‌نویسی محدودیت داره. متن‌های نوشته شده با زبان فارسی معمولا طول و تفسیر زیادی داره. معمولا هم اینطوریه که توی متون فارسی دیر سراغ اصل قضیه می‌رند. اما خب هنر یک نویسنده می‌تونه این موضوع رو هم حل کنه.

نکته دوم برای ساده‌نویسی: اصطلاحات و عبارات پیچیده رو بیخیال بشید!

این موضوع بستگی خیلی زیادی به متنی که می‌نویسید داره. اما به صورت کلی در صورتی که امکان‌ش رو دارید از عبارات پیچیده استفاده نکنید. هر موقع هم که اینکار رو انجام دادید، سعی کنید یک جایگزین همه فهم‌تر براش پیدا کنید.

البته همونطور که گفتم بعضی از متن‌ها این جور عبارات رو می‌طلبند. در رابطه با این متون از اونجایی که مخاطب خاص دارند، کار چندانی نمی‌شه کرد. اما اگه باز اصرار داشتید، حتما از توضیح استفاده کنید. جلو اون کلمه یه پرانتز باز کنید و اونو توضیح بدید. همچنین می‌تونید اون کلمه رو علامت گذاری کنید و پایین صفحه توضیح‌ش بدید.

نکته سوم برای ساده‌نویسی: خالص فارسی نوشتن رو فراموش کنید!

یکی از اشتباهات گاید لاین‌های تولید محتوایی که برای من ارسال می‌کنن، اصرارشون روی فارسی نویسی خالصه. مثلا چه اصراری هست برای اینکه بجای ایمیل بنویسیم رایانامه؟!

متنی که همچین کلمات بی معنی رو در خودش داشته باشه واقعا شایسته خوندن هم نیست!

اصرار عجیب به فارسی نویسی!

نکته چهارم برای ساده‌نویسی: مثال زدن فراموش نشه!

برای همه انسان‌ها مثال زدن یک روش خیلی خوب درک مسئله است. هر موقع فکر کردید راجع به یه چیز عجیب و غریب صحبت می‌کنید با مثال زدن اون رو بیشتر توضیح بدید.

سعی کنید در مثال زدن‌تون حتما از نمونه‌های عینی یا آشنا صحبت کنید. عناصر یک مثال خوب، عناصری هستند که برای خواننده ملموس باشند. مثلا توی کتاب‌های درسی اگه یادتون باشه اینجوری مثال می‌آوردن:

احمد و سارا سه سیب دارن دو تاش رو به همسایه میدن چندتاش مونده؟!

این مثال یک نمونه خوب برای بحث عناصر ملموسه. احمد و سارا که دو تا کاراکتر با دو اسم آشنا هستند. سیب یک میوه معروف و شناخته شده است. تعداد‌ کم‌ش هم باعث میشه زودتر بحث تفریق رو یاد گرفت. دادن سیب به همسایه هم یک عمل غریب نیست.

نکته پنجم: از تصاویر و ویدیو و چارت و… استفاده کنید!

هیچی اندازه عناصر گرافیکی نمی‌تونه برای یک مخاطب جذاب‌تر باشه. تصاویر و ویدیوها می‌تونن درک بهتری از یک موضوع رو به خواننده بدن. در نتیجه سعی کنید از هر کدوم این موارد در جای خودش به خوبی استفاده کنید.

مطمئن بشید که از تصاویر و ویدیوهای بهینه استفاده می‌کنید. کم حجم و در دسترس، با فرمت همگانی. مثلا از تصاویر چند مگابایتی که لود شدن‌شون در توان اینترنت ایران نیست استفاده نکنید.

آشنایی با مفهوم Readability

خوانا بودن متون یا Readability

خب Readability به معنای خوانایی یا خوانا بودن هستش. به این معنا که شما باید یک محتوا رو تا جایی که می‌تونید خوانا تحویل بدید. اما چه ضرورتی داره؟ دو وجه داره این قضیه:

  • خواننده خوشحال: وقتی که شما متن‌های ساده‌ای می‌نویسید، تصاویر درستی استفاده می‌کنید و در کل محتوای مناسبی رو تولید می‌کنید، خوانندتون از خوندن متن خوشحال مبشه.
  • گوگل راضی: وقتی خواننده خوشحال باشه، گوگل توی ارزش‌گذاری سایت‌تون اینو لحاظ می‌کنه. به همین دلیله که گوگل یه سری الگوریتم برای خوانا بودن متون رو نزد خودش نگهداری میکنه.

گوگل و الگوریتم Readability

گوگل میاد به هر مطلب براساس یکسری از استانداردهای خوانا بودن متن امتیاز میده و اونو ارزش‌گذاری می‌کنه. این استانداردها رو در همین زیر می‌نویسم:

  • هر جمله از چند کلمه تشکیل شده؟! طول یک جمله استاندارد باید بین ۱۰ تا ۲۰ کلمه باشه.
  • پاراگراف‌ها چقدر طولانی هستند؟ هر پاراگراف در بهترین حالت باید بین ۴ تا ۸ جمله باشه.
  • تقسیم بندی مطلب رعایت شده؟ سعی کنید مقاله یا مطلب‌تون رو بین زیرعنوان‌های مختلف تقسیم کنید.
  • از تصاویر و ویدیو استفاده شده؟ از این دو مورد حتما استفاده کنید.
  • توی متن‌ از Transition Words استفاده شده؟
  • و… .

در پایان

ساده‌نویسی یک تکنیک مهم در نوشتن است که باید آن را یاد بگیرید. توی این مطلب از آموزش تولید محتوا سعی کردم تا شما رو با چند تا نکته کاربردی برای ساده‌ و بهینه نوشتن آشنا کنم.